LA GRAN APOSTA DE LA REHABILITACIÓ ENERGÈTICA
Amb un parc d’habitatges envellit, millorar l’eficiència es converteix en un gran repte per a la construcció en aquests moments.
Es calcula que un milió i mig dels quatre milions d’habitatges residencials que hi ha a Catalunya es van construir abans de 1979, quan encara no era obligatori que els edificis tinguessin algun tipus d’aïllament. “ El parc residencial és probablement una ruïna energètica, les possibilitats de millora són enormes ” assegura Carles Sala, secretari d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat.
Davant d’aquesta situació ia causa del estancaments de la construcció d’obra nova, el sector aquesta apostant molt fort per la rehabilitació com a motor de creixement , més concretament per la rehabilitació energètica que consisteix en millorar l’eficiència dels edificis per aconseguir que redueixin el seu consum energètic i milloren la seva confortabilitat .
La rehabilitació energètica té un gran potencial que no només beneficia el sector de la construcció sinó a l’economia en general. No obstant això, Xavier Casanovas, membre del Grup de Treball sobre Rehabilitació (GTR) lamenta que la rehabilitació sigui la gran assignatura pendent i sentència la necessitat d’una gran aposta i voluntat política. De moment, les administracions públiques han posat en marxa diferents plans i subvencions per impulsar aquest subsector, com l’estratègia catalana per la renovació energètica dels edificis, que té com a objectiu intervenir fins al 2020 en el 10% dels edificis públics i en el 61% dels privats.
Encara li queda un llarg camí per davant, el subsector de la rehabilitació energètica d’edificis ja és una realitat.
Font: La Vanguardia 28 desembre 2014.